måndag 4 maj 2020

Arkeologisk fältsäsong 2020


År 2020 har väl hittills knappast blivit som någon tänkt sig, men en stundande arkeologisk fältsäsong lovar ändå mycket för Blekinge län.


Store Backe vid Hallarumsviken
















Fältåret 2020 inleddes 17 mars med en efterundersökning och metalldetektering ute på gravfältet Store Backe vid Hallarumsviken. Detta gav både intressanta fynd från och insikter om vendel- och vikingatida gravar på platsen, och allt och mer därtill kommer att avslöjas under Arkeologidagen i Jämjö den 30 augusti.


Ljungaviken
















Fältarkeologin kommer under året inte minst att präglas av två större exploateringsprojekt. Det första, vid Ljungaviken öster om Sölvesborg, som påbörjas i slutet av april. Det kommer sedan att fortlöpa hela sommaren. Lämningarna som undersöks är från jägarstenålder och bortemot 8400 år gamla. Om smittskyddsrestriktionerna tillåter, kommer möjlighet att besöka grävningarna att ges löpande.


Kvarteret Gulin, Karlskrona

 
Det andra stora exploateringsprojektet rör kv Gulin, bredvid det gamla fängelset i Karlskrona. Här i den tidigare handelshamnen låg fastigheter och tomter med koppling till främst handel och sjöfart. Just detta kvarter hyste under 1700-talets mitt även stadens enda fabrik för tillverkning av kritpipor. Även denna undersökning kommer förhoppningsvis kunna inbegripa publika visningar.


Västra Vång
















En seminariegrävning i Västra Vång var planerad till maj månad, men har fått ställas in p.g.a. av Covid-19. En delvis publik undersökning är däremot fortfarande aktuell för samma by, och den pågår under tre veckor med början direkt efter midsommarhelgen. Parallellt med denna kommer visning av fynd ske i Kallvattenkuren i Ronneby brunnspark.  

Elleholm






För forskningsprojektet kring det medeltida Elleholm är en mindre undersökning planerad till mitten av augusti. Även här kommer publika visningar att utföras, vilket kommer att aviseras särskilt längre fram.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 Lyssna till Vetenskapsradion Historia som uppmärksammar Västra Vång! Guldgubbarnas rike     Följ med Tobias Svanelid till Guldgub...