måndag 4 maj 2020

Projekt Ljungaviken Sölvesborg



Den nya bebyggelsen öster om Sölvesborgsviken har resulterat i flera arkeologiska undersökningar från 2004 och framåt. De sista undersökningarna i Ljungaviken utgör kulmen av en lång rad insatser kring olika stenåldersmiljöer på Lister. Huvudman för det arkeologiska projektet är Blekinge museum. Den vetenskapliga ambitionsnivån har bestämts av Länsstyrelsen och arbetet bekostas av Sölvesborgs kommun.


















Översiktbild delprojekt och kunskapsuppbyggnad som kulminerar med stenåldersgrävningarna i Ljungaviken 2020

De avslutande utgrävningarna 2020 i Ljungaviken koncentreras till strandnära lägen i planområdets nordvästra del. Arbetet fokuserar på lämningar från den mellersta delen av jägarstenåldern, mesolitikum (ca 6 300 f Kr). Genom att havets vattennivå förändrats och flygsand uppkastats på platsen, återfinns nu stenålderns marknivåer under mäktiga sandlager, Ibland ända ned till 4 meter under dagens markyta.   

Kartbild som visar de områden i Ljungaviken som undersöks arkeologiskt under 2020

 













Då lämningarna är ovanligt välbevarade finns det goda förutsättningar att på detaljnivå förstå hur människor under stenåldern levt och bott. Undersökningen kommer också att fördjupa vår kunskap om hur havsnivån varierat och hur naturmiljön gestaltat sig. Kunskapen kommer att ligga till grund för vetenskapliga rapporter, populärvetenskapliga texter och för Blekinge museums fortsatta pedagogiska arbete.


Mesolitiska boplatslager vid Ljungaviken under utgrävning 2018 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 Lyssna till Vetenskapsradion Historia som uppmärksammar Västra Vång! Guldgubbarnas rike     Följ med Tobias Svanelid till Guldgub...