lördag 16 maj 2020

Kunskapens källa på Senoren


Den 29 november 2019 utförde undertecknad en arkeologisk brandkårsutryckning till ön Senoren i Karlskrona skärgård. En ledningsschaktning hade gått rakt igenom spår som ganska snabbt kunde konstateras vara delar av en äldre brunn. Förutsättningarna var inte optimala i novemberblötan, men en liten dokumentation och provtagning gjordes. Trämaterial från brunnskaret fick sedan gå till dendrokronolog Hans Linderson i Lund, för han förhoppningsvis skulle kunna dra slutsatser kring träets ålder och ursprung.




Novemberschakt på Senoren. Brunnen i bildens nedre, högra del.
Kvarvarande del av brunnen under utgrävning
Laggstav från en tunna av ek som var avverkad i juni 1313.


I veckan som gick kom resultatet från den dendrokronologiska analysen. Den inre skoningen kom från en tunna tillverkad av ek, med ursprung i norra Polen och med en datering till vinterhalvåret 1308/1309. Ytterligare en tunna konstaterades ha ingått i samma brunn. Även den var av ek, men var av regionalt ursprung och trädet var avverkat i juni år 1313. Ännu återstår att göra en makrofossilanalys på fyllnadsmassor från brunnen innan slutsatser ställs samman i en rapport. Hursomhelst kan vi redan nu säga att denna punktinsats bidrar med ny kunskap från en minst sagt oväntad plats på en åker i Östra skärgården. Inte mycket medeltida arkeologi finns belagd här sedan tidigare, så alla tillskott är ytterst välkomna. Kontrasten till den storskaliga och resurskrävande exploateringsarkeologin kan knappast illustreras bättre!

Mikael Henriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 Lyssna till Vetenskapsradion Historia som uppmärksammar Västra Vång! Guldgubbarnas rike     Följ med Tobias Svanelid till Guldgub...