Arkeologi innebär nästan alltid överraskningar, så också i Ljungaviken. Som tidigare framgått har mängden hyddor (ca 60 st) varit förvånande. Men det har nu visat sig att den stora överraskningen inte var mängden utan istället storleken och formen på hyddorna. Vid undersökningen av de förmodade hyddorna har det visat sig att de bara utgjorde den centrala försänkningen i betydligt större fyrkantiga hus.
Istället för små runda hyddor har vi alltså hittat stora (cirka 50 kvadratmeter) fyrkantiga hus. Kanske har de byggts av timmer. I omedelbar anslutning till de små husen finns tydliga ansamlingar av härdar. Kanske har dessa områden legat i någon slags utbyggnad med skärmtak och takbärande stolpar. De kraftiga härdarna i kombination med de stora mängderna bränd sten indikerar att man använt husen vintertid.
|
Husets golvyta kan ses som en ljusare färgning. Längs den vänstra och den övre
kanten löper en rad av kraftiga väggstolpar. Golvytan är minst 50 kvadratmeter. |
Den bild av jägarstenåldern som framträder i Ljungaviken är på flera sätt ny. Man har vintertid varit mer bofast än vad som tidigare antagits. Man har också i högre grad än förväntat investerat i sina hus. I en i övrigt mobil värld har Ljungaviken uppenbarligen varit en relativt fast punkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar