fredag 17 juli 2020

Västra Vång 2020-07-18


Projektet rörande boplatsen Västra Vång har under säsongen löpt på någorlunda som planerat. Lite i skuggan av Covid-19, Ljungaviken och kv Gulin har både metalldetektering och grävning skett. Vissa moment kvarstår till hösten, men de senaste veckornas publika insats är nu avslutad, ett arbete som förstås förtjänar att lyftas fram särskilt! Som tidigare år har våra duktiga volontärer från Blekinge Fornminnesförening, Kronobergs Arkeologiska Förening och Studieförbundet Sensus ställt upp i vått och torrt. Med stort engagemang har de på ett ovärderligt sätt bidragit till att fördjupa vår kunskap om den del av boplatsen som ligger i åkermarken söder om kullen.
Årets schakt inom Vångboplatsen
Sållningen av matjorden gav mängder av fynd i form av keramik, slagger, glaspärlor, glasbägarfragment och enstaka metallföremål. När höstens metalldetektering till slut knyter ihop säcken, har vi att blicka tillbaka på ännu ett gott samarbete i utforskandet av boplatsen och vi har även goda resultat att sätta tänderna i!
Schaktning och sållning i full gång.
 
Firande efter väl förrättat värv.
 
Parallellt med sållningarna i juni och juli har fynd visats upp i Kallvattenkuren i Brunnsparken. Samordningen mot utställningarna här har varit lyckad och lovar mycket för utvecklingen av museifrågan i Ronneby. I samband med Arkeologidagen den 30 augusti kommer fynd från boplatsen och forskningsfrågor inom Vångprojektet att presenteras i samband med ett öppet hus i Kallvattenkuren. Den nyfikne kan då även få veta mer om utvecklingen av projektet kring Gribshunden. Väl mött då!
Info om Arkeologidagen i Kallvattenkuren

1 kommentar:

  1. Svårläst mot den gröna bakgrunden i mobilversion. Tråkigt.
    Lg

    SvaraRadera

 Lyssna till Vetenskapsradion Historia som uppmärksammar Västra Vång! Guldgubbarnas rike     Följ med Tobias Svanelid till Guldgub...